Spotjes inbouwen

Mooie verlichting in uw woning zorgt voor een sfeervol interieur. Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor de gemakken van inbouwspots. Spotjes nemen immers geen ruimte in beslag, zien er strak en sfeervol uit. Hoewel het plaatsen van spotjes in een plafond eenvoudig lijkt, komt er veel bij kijken. Er moeten gaten worden geboord, bedrading moet worden aangelegd en het plafond moet tot slot weer strak worden afgewerkt. Het uitbesteden aan een vakman kan daarom een slimme keuze zijn.

Waarom kiezen voor spotjes in uw plafond?

Er zijn veel redenen om te kiezen voor spotjes in het plafond. Hieronder sommen we de belangrijkste redenen voor u op. Zo kunt u bepalen of spotjes iets voor uw interieur zouden zijn en kunt u de juiste keuze maken voor jouw nieuwe verlichting.

Verlichting aangepast aan de ruimte

Spotjes zijn verkrijgbaar in diverse soorten. In verschillende kleuren, afmetingen en wattages. Maar ook dimbaar en kantelbaar. Zo kunt u voor iedere ruimte afzonderlijk de ideale verlichting kiezen en de juiste sfeer bepalen.

Strakke look

Inbouwspots passen in ieder interieur omdat ze zeer onopvallend zijn. Of je nu een moderne touch wilt geven aan een jaren ‘30 woning, of dol bent op een strak en minimalistisch interieur: spots zijn de ideale oplossing voor iedere ruimte.

Eenvoudig in onderhoud

Een groot bijkomend voordeel is dat u met spots geen grote, onhandige lampen meer nodig hebt. Spotjes hangen nooit in de weg en u hoeft ze dus nooit af te stoffen. Hooguit een enkele keer vervangen.

Duurzaam

Tegenwoordig zijn vrijwel alle inbouwspots gemaakt van ledverlichting. Deze lampen zijn wellicht wat duurder in aanschaf, maar zijn zuiniger in verbruik dan normale peertjes en gaan bovendien veel langer mee!

Spotjes inbouwen

Zelf spotjes inbouwen of uitbesteden?

Zelf spotjes inbouwen lijkt simpel. Toch komt er meer bij kijken dan u in eerste instantie wellicht zou denken. Gaten boren of zelfs het plafond verlagen, het aansluitschema volgen en natuurlijk het plafond weer netjes afwerken. De nodige voorkennis is dus vereist voordat u eraan begint.

Gaat er iets mis, dan jaagt u zichzelf alleen maar extra in de kosten. Het uitbesteden aan een vakman scheelt u dus een hoop tijd en frustratie. De juiste vakman heeft binnen enkele uren uw inbouwspots geplaatst.

Spotjes inbouwen: zo gaan we te werk

Benieuwd hoe wij te werk gaan bij het inbouwen van spotjes in een plafond? Lees dan de stappen hieronder.

Stap 1: Voorbereiding
Voordat we beginnen zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Allereerst moeten we natuurlijk uitzoeken hoeveel spots er geplaatst moeten worden. Vaak wordt er tussen de 80 – 150 cm tussen de spots gelaten. Ook bekijken we of het huidige plafondmateriaal geschikt is om spots in te bouwen en of er wel voldoende ruimte in het plafond is. Is dat er niet, dan moet het plafond verlaagd worden.

Stap 2: Plaats bepalen van de spots
We beginnen met het bepalen van de juiste plaats voor de spotjes. Ook hierin zijn er een aantal factoren waarmee we rekening moeten houden. Omdat spots warm kunnen worden moet er voldoende ruimte zitten tussen de achterkant van de spot en het plafondmateriaal. Ook moet er voldoende ruimte tussen de verschillende spots zitten.

Stap 3: Gaten maken
Ervan uitgaand dat er voldoende ruimte in het huidige plafond is om spots in te bouwen, beginnen we met het boren van de gaten. We schakelen de stroom uit en boren gaten met precies de juiste diameter voor de spotjes.

Stap 4: Stopcontact maken
Al die nieuwe verlichting heeft natuurlijk stroom nodig. Daarom zorgen we voor een stroompunt. We verwijderen de stekker van een stekkerdoos, strippen de bedrading en sluiten die aan met kroonsteentjes op het lichtpunt in de kamer.

Stap 5: Transformator aansluiten en of spotjes aansluiten
Bij de meeste spots zal er een snoer met stekker aan het spotje moeten worden gemonteerd. Deze steken we vervolgens in het stopcontact bovenin het plafond. Kies je voor halogeenverlichting, dan zal er tevens een transformator moeten worden gebruikt. Wij werken echter bij voorkeur met ledverlichting.

Stap 6: Controle en spots plaatsen
Voordat we de lampen plaatsen, controleren we nauwkeurig of alle spots goed vast zitten en of er geen isolatiemateriaal op de bovenkant van de spots ligt. Dat kan namelijk brandgevaar opleveren. Tot slot plaatsen we de spotjes. Heb je gekozen voor dimbare spots? Dan bouwen we tevens de dimmer in.

Vrijblijvende offerte aanvragen?

Bij betonboorbedrijf Betonboorder 24/7 ontvangt u een vrijblijvende offerte binnen 24 uur. Bij ons is "vrijblijvend" dan ook echt vrijblijvend. U ontvangt een offerte per email en u bepaalt zelf of u de werkzaamheden uit wilt laten voeren.

Plafond verlagen

Soms kan het nodig zijn om eerst uw plafond te verlagen voordat we spots kunnen inbouwen. Er is dan simpelweg niet voldoende ruimte in het plafond om spots in te bouwen. Het verlagen van het plafond is een flinke klus, maar heeft wel meerdere voordelen. Zo zijn er bij het verlagen van het plafond direct opties tot extra isolatie. Dat scheelt weer in de stookkosten!

Er zijn verschillende opties als we uw plafond verlagen. Allereerst wordt gekeken hoever we uw plafond verlagen. Meestal is dit 5 – 10 cm, maar bij hoge plafonds wordt er soms ook gekozen voor een plafond dat nog veel lager hangt.

Ook qua materiaal en afwerking heeft u verschillende keuzes.

  • Plafond verlagen met gipskartonplaten (gyproc). Deze platen worden bevestigd op het frame dat aan het huidige plafond gemonteerd is. Wilt u het plafond een flink stuk verlagen? Dan monteren we dit frame aan de muren.
  • Plafond verlagen met spanplafond (kunststof doek). Dit doek is snel aan te brengen en levert nauwelijks stof op. We plaatsen profielen op de muren, waar we het doek tussen spannen. Het is iets duurder in aanschaf dan gipskartonplaten, maar kost aan de andere kant minder manuren. Spandoek is bovendien verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen zoals mat en hoogglans.
Beton slopen door betonboorder 247

Prijzen spotjes laten inbouwen

Wilt u het inbouwen van spotjes direct goed doen? Dan is het inschakelen van een vakman een slimme keuze. Maar wat zijn de kosten voor het plaatsen van spotjes in een plafond?

Over het algemeen kunt u rekenen op € 100 – € 120 voor het plaatsen van 4 spotjes. Daarnaast moet u tussen de € 50 – € 75 rekenen om een inbouw stopcontact te laten installeren.

De prijs is bovendien afhankelijk van de hoeveelheid spotjes die u wilt laten plaatsen en hoeveel werk (manuren) er nodig is. Ook merken wij dat er veel vraag is naar de mogelijkheid om de spots vanuit een bedieningspaneel of met een smartphone te kunnen bedienen.

Wanneer het nodig is om het plafond te verlagen, komen hier natuurlijk extra manuren en materiaalkosten bij. Zie voor een prijsindicatie de onderstaande tabel.

Plafond verlagenGemiddelde kosten
Glaswol€ 5,- per m2
Materialen€ 15,- – € 30,-
Afdichtingsband€ 1,50,- per strekkende meter
Stucwerk€ 15,- – € 20,- per m2
Uurtarief vakman€ 20,- – € 35,-

Offerte aanvragen voor spotjes in het plafond

Benieuwd naar de exacte prijs voor het laten inbouwen van spotjes in uw woning? Vraag hieronder geheel vrijblijvend een offerte op maat aan.

Liever eerst een adviserend gesprek? Neem dan contact met op ons via de contactgegevens hieronder.