Betonvloer schuren

Een betonvloer is mooi om te zien en erg praktisch. Eén van de nadelen van een betonnen vloer is echter dat het veel onderhoud vergt. Het oppervlak van een betonnen vloer is vrij poreus. Hierdoor kunnen er al snel vlekken en/of slijtageplekken ontstaan. Op een vloer wordt immers geleefd of gewerkt. 

Om uw betonvloer mooi te houden, is het goed om hem periodiek te schuren. Bent u van plan een coating aan te brengen op uw betonnen vloer? Dan is het zelfs noodzakelijk om de vloer te schuren omdat de coating anders niet hecht.

Waarom moet u een betonvloer schuren?

Hoe weet u wanneer uw betonvloer geschuurd moet worden? Hieronder sommen we meerdere redenen voor u op:

  • De betonvloer is oneffen. Een betonnen vloer is nooit helemaal vlak. Wilt u een egale vloer of vloerbedekking zoals vinyl of laminaat leggen? Dan is het schuren van ue betonvloer een slimme keuze!
  • De vloer heeft vlekken of vertoont doffe plekken. Op een betonnen vloer wordt geleefd of gewerkt, en dus ontstaan er na verloop van tijd vlekken of slijtage in het beton. Door de betonvloer te schuren, verwijdert u het bovenste laagje. Hierdoor is uw vloer weer schoon en netjes.
  • U wilt uw betonnen vloer voorzien van een coating of epoxy. Coating is erg kostbaar en hecht niet op een ongeschuurde betonvloer. Daar is uw betonvloer namelijk te glad voor. Vergelijk het met het aanbrengen van een verflaag op hout. Het is dus essentieel om uw betonvloer eerst te schuren voordat u een coating aanbrengt.
  • Oude coating verwijderen van de betonvloer. Dit kan vaak in één schuurbeurt omdat de vloer waarschijnlijk al geëgaliseerd is toen de huidige coating werd aangebracht.
  • Epoxylaag verwijderen van betonvloer. Het verwijderen van epoxy vergt meer werk dan bij een andere coating. Houd rekening met zeker twee schuurrondes.
  • De betonvloer is verregend. Hierdoor kan de vloer niet mooi afgevlinderd worden. Het beton schuren lost dit probleem op. Vaak kan dit al in een enkele schuurbeurt.
  • De betonvloer bevat lijmresten. Dit is meestal het geval wanneer uw vloerbedekking zoals linoleum of vinyl verwijdert. Nadat u de betonvloer heeft geschuurd, zijn alle lijmresten verdwenen.
  • De betonvloer blijft stof afgeven. Het gebeurt vaak dat een betonvloer veel stof afgeeft. In woningen is dit zeer vervelend, maar ook op de werkvloer! Al helemaal wanneer u werkt met bijvoorbeeld voedingsmiddelen. Als oplossing tegen het stof kunt u de betonvloer schuren en deze vervolgens afwerken met een curing compound of impregneermiddel.

Betonvloer schuren: zo gaan we te werk

Een betonvloer schuren kunt u natuurlijk zelf doen. Het enige wat u dan nodig heeft is een goede schuurmachine (deze kun je ook huren) en de nodige kennis. Verkeerd schuren kan uw betonvloer namelijk verpesten. Het schuren van een betonvloer is namelijk heel wat complexer dan het wegschuren van een klein opstaand randje met een haakse slijper!

Wij werken uitsluitend met gespecialiseerde vakmensen en excentrische schuurmachines voorzien van diamantschijven. De grofste schuurkorrel waarmee we werken is 16/20. Ook werken we met 30/40, 60/80 en 140/150. Wordt de korrel nog fijner? Dan spreekt u eerder van beton polijsten.

Wij schuren bij voorkeur nat. Dat betekent dat we eerst een laag water aanbrengen op de betonvloer. Hierdoor wordt de hoeveelheid stof dat vrijkomt beperkt.

Hieronder geven we een specificatie van onze werkzaamheden en hoe lang we ongeveer bezig zijn met de schuurwerkzaamheden.

Betonvloer egaliseren

Voor het egaliseren van een betonvloer moeten wij minstens twee schuurbeurten uitvoeren. Bovendien kunt u kiezen voor een extra egalinebehandeling voor een optimaal resultaat.

Beschadigde betonvloer repareren

Als uw betonvloer beschadigd is, vormt deze niet langer één geheel. Om uw betonvloer weer mooi vlak te krijgen, zijn zeker twee schuurbeurten nodig.

Oude coatinglaag verwijderen van de betonvloer

Bevat de betonvloer een oude coatinglaag die u wilt vernieuwen? Dit is meestal met één schuurbeurt op te lossen. Daarna kunnen wij desgewenst een nieuwe coatinglaag aanbrengen op de betonvloer.

Betonvloer polijsten

Beton polijsten is een zeer arbeidsintensieve klus die kan oplopen tot wel zeven schuurbeurten.

Betonvloer vlinderen

Wat is het verschil tussen een betonvloer polijsten en vlinderen? Een bestaande betonvloer kunt u polijsten; vlinderen doet u bij een betonvloer die net gestort is. Vlinderen zorgt ervoor dat een net gestorte betonvloer steeds dichter van structuur wordt door de ronddraaiende beweging van de vlindermachine. Het vlinderen van een betonvloer vergt tevens veel spierkracht omdat de machine behoorlijk wat weerstand geeft op de vloer. Het vlinderen van een betonvloer gebeurt altijd in meerdere rondes.

Betonvloer schuren

Prijs betonvloer schuren

De prijs voor het schuren van de betonvloer wordt – zoals hierboven beschreven – grotendeels bepaald door de staat van het beton. Ook wordt de prijs bepaald door de hoeveelheid werk, de moeilijkheidsgraad en het aantal vierkante meters. Gemiddeld ligt de prijs tussen de € 5 – € 20 per m2.

In welke staat uw betonvloer ook is, wij zorgen ervoor dat uw vloer er binnen een dag weer spik en span uitziet!

Offerte aanvragen voor het schuren van uw betonvloer

Wilt u weten wat het kost om uw betonvloer te laten schuren? Vraag hieronder geheel vrijblijvend een offerte op maat aan.

Liever eerst een adviserend gesprek? Neem dan contact met op ons via het contactformulier hieronder.